Főoldal » Fájlok » Erről-Arról

A képeslapküldés története
2017-06-02, 1:42 PM

Való igaz, hogy a hagyományos üdvözlőlapok ideje lassan lejár..Pedig dicső kor emlékei ezek, az egykori képes levelezőlapok igen fontos szerepet töltöttek be az akkori emberek életében, és töltenek be ma is a gyűjtők kezében.

A képeslapok története a XIX. századig első feléig nyúlik vissza, ebből a korból ugyanis már ismertek olyan üdvözlési szokások, melyek szerint a vagyonosabb réteg tagjai - akik megengedhették maguknak - kézzel készült, díszes képekbe illesztett verseket küldtek szeretteiknek. Igaz, ez a drága megoldás nem terjedt el széles körben, ám hamarosan megszületett a mindenki számára elérhető változat. Nem kellett hozzá más, mint egy vállalkozó szellemű múzeumigazgató, nevezett Sir Henry Cole a Victoria and Albert éléről, valamint egy narratív festő, John Calcott Horsley, aki Cole felkérésére megtervezte az első karácsonyi üdvözlőlapot. Mindez pedig történt 1843-ban Londonban, ahol mind az ezer, litográfiai eljárással sokszorosított lapot utólag, kézzel színezték ki. A sikertörténet elindult. A rá következő évben már több helyen folyt a képeslapkészítés, ám a valódi áttöréshez már akkor is üzleti elme kellett.

A Charles Goodall & Son néven futó kiadóvállalat csapott bele az igazi tömegtermelésbe, s árasztotta el a brit piacot az ünnepi üdvözlőlapokkal. A történet újabb fordulatot vett, mikor 1880-ban felhívást tettek közzé a művészek között, hogy pályázzanak vonatkozó témájú műveikkel a képeslapra kerülésért. A művészek számára ez óriási lehetőséget kínált, hogy ismertté váljanak, és hogy profitáljanak alkotásaikból - festők és költők ezrei mozdultak meg a felhívásra.

Mindeközben lassan hazánkba is beszivárogtak a tömeg gyártott üdvözlőlapok, az első levelezőlapot 1869-ben adta ki az Osztrák-Magyar Postaigazgatóság, bár ez még díszítetlen, inkább hasznos, mint szép példány volt. Hamarosan azonban megjelentek a címerrel vagy egyéb hazafias ábrákkal díszített lapok, amelyek később átadták helyüket a képeslapoknak. August Schwartz porosz könyvkereskedő például már 1870-ben sikerrel számol be róla, hogy bélyeg nagyságú képet nyomtatott egy levelezőlapra. A fotó- és nyomdatechnika fejlődésével egyre komolyabb lehetőségek nyíltak az üdvözlőlapok gyártása terén, s megkezdődött a fotográfiák levelezőlapra illesztése is.

A Magyar Posta 1896-ban csatlakozott a nemzetközi lelkesedéshez, ekkor adta ki 32 lapból álló millenniumi sorozatát, amely fametszeteket és litográfiákat tartalmazott, s egy részét már eredeti fényképek alapján sokszorosították. A turizmus fellendülése nagyban segítette a műfaj megkedvelését, melynek népszerűségét mutatja, hogy ez időben megjelent a Képes Levelezőlap című szaklap is, sőt, 1900-ban már megrendezték az I. Nemzetközi Képes Levelezőlap Kiállítást, ráadásul Budapesten.

A századforduló után a képes levelezőlapok áradata megállíthatatlanná vált, már nem csupán tájképek, hanem egyre inkább emberi alakok, sőt, idővel hírességek, színészek, színésznők is feltűntek a képeslapokon, majd megjelent rajtuk az írók arcképcsarnoka is. A korábban külföldön folyó gyártás helyét átvette a hazai, szinte nemzeti hobbivá vált a képeslapkészítés és -gyűjtés, így az akkori gyűjtemények ma is értékes kordokumentumként szolgálnak. Megsúgjuk, hogy a Képes Levelezőlap-gyűjtőknek ma is élő és aktív egyesületük van, elképesztő kincseket őriznek ők.

A karácsonyi képeslapok története

Az év talán legszebb időszaka a Karácsony, s az ezt megelőző adventi hetek. Megtelik szívünk a várakozás, készülődés örömével: díszbe öltöztetjük otthonainkat, készülünk szeretteink megajándékozására, szeretnénk az ünnepet emlékezetessé, bensőségessé tenni. Az Életszépítők csapata is készül a karácsonyra: szeretnénk Olvasóinknak a készülődéshez kapcsolódó karácsonyi, adventi jelképek történetét elmesélni, és sok-sok inspiráló ötletet ajándékozni. Hangolódjunk együtt a szeretet ünnepére!

A karácsonyi képeslapok postai küldésének szokása az Egyesült Királyságból ered. (Sir) Henry Cole közhivatalnok sokat törte a fejét, hogyan tudnák a hétköznapi emberek kihasználni az új nyilvános posta lehetőségeit. Az első nyilvános postai szolgáltatás, a Penny Post a vasutak terjedésének köszönhetően 1840-ben indult. Addig csak a módosabbak kiváltsága volt postai küldemények feladása. 1843-ban Cole fejéből kipattant a karácsonyi képeslap gondolata, melyet barátjával, a jól ismert művésszel, John Calcott Horsleyval terveztetett meg. Az első karácsonyi képeslapból 1000 darab készült, és darabonként egy schillingért árulták. Fotó: AZ Green magazine A nyomtatás fejlődésének köszönhetően egyre népszerűbbekké váltak a karácsonyi lapok, és 1860-ra már nagy számban gyártották. Az 1900-as években a karácsonyi képeslapküldési szokás elterjedt egész Európában, és különösen Németországban vált népszerűvé. 1916-os postai bélyegzővel ellátott német képeslap Fotó: Philaseiten.de 1906, francia üdvözlőlap Fotó: Kép-tér Az Egyesült Államokban az 1840-es évek végén jelent meg az első képeslap, de annyira drága volt még akkoriban, hogy az emberek többsége nem engedhette meg magának. Az első karácsonyi képeslapot Louis Prang készítette, majd a csomagolópapírhoz hasonlóan a Hall fívérek által a Hallmark képeslapjai terjedtek el tömegáruként 1915-ben, és a mai napig ők a legnagyobb képeslap gyártók. Az Egyesült Államokban 1875-ben Louis Prang publikálta a fenti első karácsonyi képeslapot, egészen addig importálták őket Fotó: Metropolitan Postcard Club of New York City 1916, Egyesült Államok – a design már sokkal ünnepélyesebb Fotó: Ebay Képeslapot küldeni kedves és figyelmes szokás, sajnos digitális világunk ezt is egyre jobban kiszorítja a mindennapokból. Mi mégis arra ösztönzünk mindenkit, szerezzen örömet ezzel a gesztussal szeretteinek, barátainak.

Kategória: Erről-Arról | Hozzáadta:: Liza
Megtekintések száma: 41 | Letöltések: 0 | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email:
Kód *: